Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

«Η αναγνώριση του Μάξιμου Ροδομάνου» - Ντίνος Γιώτης

Συχνά, όταν βρίσκω προσφορές στα βιβλιοπωλεία, επιλέγω αρκετά έργα Ελλήνων συγγραφέων, ακόμα κι αν δεν έχω ακούσει/διαβάσει τίποτα σχετικά, μόνο και μόνο για να στηρίξω την εγχώρια λογοτεχνική παραγωγή. Κάπως έτσι ανακάλυψα και μια ενδιαφέρουσα και ευκολοδιάβαστη ιστορία του Ντίνου Γιώτη (γεν. 1961)


 εκδόσεις : Μεταίχμιο (2004)
σελίδες : 310

Στα τέλη του 21ου αιώνα, μια δημοσιογράφος σκαλίζει μια παλιά και ξεχασμένη υπόθεση. Την δεκαετία του 2000, ο δημοσιογράφος Μάξιμος και η αρχιτέκτονας Αθηνά εξαφανίζονται από την Αθήνα και κανείς δεν μαθαίνει ποτέ νέα τους. Όλοι υποθέτουν ότι εξαφανίστηκαν και έζησαν το ειδύλλιό τους, μακριά από όλους και όλα.

Αφού (κάπως απίστευτα γρήγορα και εύκολα) η δημοσιογράφος ανακαλύπτει τα πτώματα του ζεύγους, κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν του Μάξιμου και της Αθηνάς. Έτσι, ξεδιπλώνεται το κουβάρι της γνωριμίας τους, της σχέσης τους, των συγκρούσεών τους και των μυστικών τους.

Ο Μάξιμος, είναι ήδη από μικρή ηλικία ένας νάρκισσος και φιλόδοξος αρθρογράφος, ο οποίος επιζητεί μονίμως την αναγνώριση και τον θαυμασμό των γύρω του. Η Αθηνά είναι μια αγνή νεαρά, από πλούσια οικογένεια, που η αγάπη της για τον Μάξιμο θα την σημαδέψει για όλη της την ζωή.


Μέσα από την ζωή και τη διαδρομή των δύο ηρώων, γίνεται εκτενής αναφορά (και στηλίτευση) στον όχι και τόσο αθώο και καλοπροαίρετο εκδοτικό και επιχειρηματικό κόσμο, τους εγωκεντρικούς δημοσιογράφους, τους παντοδύναμους και διαπλεκόμενους εκδότες/καναλάρχες, την αναγκαία τακτική της υποκρισίας και των δημοσίων σχέσεων, τις μηδενικής ποιότητας lifestyle εκπομπές, την ειδωλοποίηση οποιουδήποτε ανάξιου τυγχάνει να ποζάρει το πρόσωπό του στο γυαλί.

Η γραφή θα μπορούσε - και θα έπρεπε - να είναι δυο κλικ λιγότερο επιτηδευμένη, καθώς μοιάζει περισσότερο με επίδειξη ικανότητας χειρισμού της γλώσσας και λιγότερο με αφήγηση μιας ιστορίας.

Τέλος, παραθέτω λίγες γραμμές από το προτελευταίο κεφάλαιο :
Αναγορεύουν οι ίδιοι (οι τηλεθεατές), με την αποδοχή τους, ανθρώπους που έχουν ως μοναδικό προσόν το θράσος της ημιμάθειάς τους, σε πρωταγωνιστές του δημόσιου βίου και επιτρέπουν σε ανόητα cyborg, που είναι προγραμματισμένα να πιστεύουν ότι βρίσκονται σε σπουδαία αποστολή, να απαξιώνουν και να εξευτελίζουν τον ανθρώπινο πόνο και την ίδια τη ζωή.

Ένα μικρό απόσπασμα από τις πρώτες σελίδες, παρατίθεται στη σελίδα του εκδοτικού οίκου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου