Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

«Ο άνθρωπος που καθόταν στο μπαλκόνι»

Έχοντας διαβάσει το Τέρας, προχώρησα σε ένα ακόμη έργο του εκ Σουηδίας διδύμου (στη συγγραφή αλλά και στη ζωή) Per Wahlöö (1926 – 1975) και Maj Sjöwall (γεν. 1935) 


Εκδόσεις : Γράμματα (1996)
Σελίδες : 222
Μετάφραση : Αγγελική Τατάνη
Πρωτότυπο : Mannen pa balkongen (1967)

Δύο δολοφονίες έχουν αναστατώσει ολόκληρη τη σουηδική πρωτεύουσα και η ομάδα του Μάρτιν Μπεκ θα επιληφθεί της πολύ δύσκολης αυτής υπόθεσης.


Εδώ, το συγγραφικό δίδυμο μας παρουσιάζει μια εικόνα της αστυνομίας, ανθρώπινη και καθημερινή. Οι πέντε αστυνομικοί που αναλαμβάνουν την υπόθεση (ο Μάρτιν Μπεκ, ο Γκούνβαλντ Λάρσον, ο Λέναρτ Κόλμπεργκ, ο Φρέντρικ Μελάντερ και ο Έιναρ Ρεν) δείχνουν χαρακτηριστικά συνηθισμένων εργαζομένων : έχουν συμπάθειες και αντιπάθειες μεταξύ τους (παρά τις οποίες, προσπαθούν να συνεργάζονται αρμονικα), ανησυχούν για τις συνεχείς μεταθέσεις και τις υπερωρίες τους και είναι συνηθισμένοι οικογενειάρχες (και όχι μοναχικοί και αλκοολικοί).

Η αστυνομική πλοκή, από την άλλη, είναι αρκετά αδύνατη. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δίνονται σταδιακά, ώστε σιγά σιγά να οδηγήσουν (τον αναγνώστη και την αστυνομία) στον ένοχο. Η τύχη και οι συμπτώσεις μοιάζουν να είναι οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στην λύση της υπόθεσης.

Σε γενικές γραμμές, σαν αστυνομικό μυθιστόρημα δε με κέρδισε, αλλά μια ματιά στην σουηδική κοινωνία - που δεν την γνωρίζουμε τόσο καλά όσο τις υπόλοιπες περισσότερο προβεβλημένες (αμερικάνικη, κεντρο-ευρωπαϊκές, νοτιο-ευρωπαϊκές) - είναι πάντα ενδιαφέρουσα.

Αξιοπρεπέστατη η έκδοση από τα Γράμματα, με καλή μετάφραση. Και σε τόσο χαμηλές τιμές, είναι μία από τις εκδόσεις που θα έχω πάντα στα υπόψιν.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου