Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

«Η πλοκή» - Τζιν Χανφ Κορελιτζ

 

"Μία βραδυφλεγής βόμβα" είναι o χαρακτηρισμός που μου ήρθε κατευθείαν στο μυαλό με το που έφτασα στο τέλος αυτού του βιβλίου, το οποίο καθόλου δεν θα με εκπλήξει εάν στο μέλλον το δούμε και σε κινηματογραφική μεταφορά.

 



«Πλοκή» είναι ο τίτλος του μυθιστορήματος ετούτου,  και ακριβώς αυτή  – η πλοκή του –  είναι το δυνατό του σημείο.

Ο Τζέικ Μπόνερ είναι ένας μάλλον μέτριος συγγραφέας και σίγουρα όχι τόσο αναγνωρισμένος όσο θα ήθελε. Διδάσκει σε σεμινάρια δημιουργικής γραφής μιας σχολής, όπου και ένας από τους φοιτητές τού αποκαλύπτει την ιδέα που έχει για το βιβλίο που γράφει. Ο αλαζόνας αυτός φοιτητής δεν παραλείπει διαρκώς να τονίζει  μάλιστα πως η πλοκή είναι τόσο ξεχωριστή και δυνατή που ακόμα κι αν μετουσιωνόταν σε βιβλίο από έναν κακό συγγραφέα, δεν θα μπορούσε να μην γίνει επιτυχία. Λίγο καιρό αργότερα, ο Τζέικ όντως οικειοποιείται την ομολογουμένως εξαιρετική αυτή πλοκή και εκδίδει ένα best-seller μυθιστόρημα, την «Κλοπή». Όμως τα απειλητικά διαδικτυακά μηνύματα που δεν θα αργήσουν να έρθουν, αναστατώνουν τη ζωή του.


Όντως η πλοκή που είχε στα χέρια του ο αλαζόνας φοιτητής ήταν εξαιρετική. Κατά αντιστοιχία, εξίσου εξαιρετική είναι και η πλοκή του μυθιστορήματος της Jean Hanff Korelitz.

Εκτεταμένο σε 480 σελίδες, δεν θα έλεγα πως η αφήγηση και η γλώσσα είναι κάτι το πρωτότυπο· ούτε και η σκιαγράφηση των χαρακτήρων μπαίνει σε τέτοιο βάθος που να μας δώσει στην ευκαιρία να τους γνωρίσουμε τόσο καλά και να ταυτιστούμε με κάποιους από αυτούς. Οι σελίδες ρέουν σχετικά γρήγορα, χωρίς όμως να είναι εξίσου γοργή και η προώθηση της ιστορίας, ενώ όμως διαρκώς βρισκόμαστε σε μια κατάσταση αυξανόμενης αγωνίας για το τι ακριβώς κρύβεται πίσω από την πλοκή και πότε θα γίνουν αποκαλύψεις.

Τελικά, αφού η συγγραφέας μας έχει σιγοψήσει για σελίδες επί σελίδων, κρατάει το καλύτερο (ή μάλλον, τα καλύτερα) για το τέλος – ένα τέλος τόσο εντυπωσιακό και απρόβλεπτο που κάλλιστα θα μπορούσε να παρομοιαστεί με το σκάσιμο μερικών βραδυφλεγών βομβών.

 

(μου θύμισε αρκετά αυτό το μυθιστόρημα της Gillian Flynn)

 

Η πλοκή

Τζιν Χανφ Κορελιτζ

σελ. 481

εκδ. Μίνωας (2022)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου