Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

«Ο ιεροκήρυκας» - Camilla Läckberg

Μια εξαιρετική –αναγνωστικά– εβδομάδα πέρασα παρέα με τον «Ιεροκύρηκα» της Σουηδέζας συγγραφέως.


εκδ. Μεταίχμιο - σελ. 537
μτφ. Γρηγόρης Κονδύλης


Η ιστορία εκτυλίσσεται κάτω από τον ισχυρό καύσωνα του Ιουλίου και ξεκινάει με την ανακάλυψη του πτώματος μια νεαρής Γερμανίδας. Μαζί της ανακαλύπτονται και δύο ακόμη πτώματα γυναικών που είχαν εξαφανιστεί προ εικοσιπενταετίας. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο Πάτρικ Χέλστρεμ, σε μια περίοδο που η σύζυγός του, Έρικα, διανύει τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης της.

Έμεινα πολύ ικανοποιημένος από αυτό το αστυνομικό. Είναι ένα γεμάτο μυθιστόρημα· η ιστορία του ξεδιπλώνεται τόσο αργά ώστε να μπορείς να την παρακολουθείς και να την απολαμβάνεις, αλλά ταυτόχρονα και τόσο γοργά ώστε να μην πλήττεις σε κανένα σημείο –και δεν είναι εύκολο για ένα βιβλίο 500+ σελίδων να μην σου δίνει ούτε καν την παραμικρή αφορμή να βαρεθείς!

Η πρωτοτυπία που μας παρουσιάζει εδώ η Läckberg είναι πως το βιβλίο δεν περιστρέφεται γύρω από τον επιθεωρητή και την ομάδα του, ούτε καν γύρω από την Έρικα (η οποία είναι προφανώς το alter-ego της συγγραφέως). Για την ακρίβεια το βιβλίο δεν περιστρέφεται γύρω από κανέναν συγκεκριμένα.
Παρότι όλοι ανεξαιρέτως οι χαρακτήρες σκιαγραφούνται άρτια (ακόμη και για τριτεύοντες χαρακτήρες που κάνουν ένα απλό πέρασμα μιας-δυο σελίδων, μαθαίνουμε αρκετά στοιχεία για την ζωή τους), το μυθιστόρημα έχει ως κεντρικό και μοναδικό άξονα την ίδια την ιστορία που θέλει να αφηγηθεί. Κανείς δεν είναι υπεράνω της πλοκής· η προσοχή και η βαρύτητα μοιράζεται εξίσου σε όλους : υπόπτους, θύματα, θύτες, ερευνητές,

Το μόνο που θα μπορούσα να προσάψω στην Läckberg είναι ότι ενώ χρησιμοποιεί την τεχνική του παντογνώστη αφηγητή, εντούτοις σε δυο-τρεις σκηνές μας αποκρύπτει κάποιους διαλόγους. Επειδή όμως το κάνει για να εντείνει την αγωνία μας (και εξάλλου, αφού σε τελική ανάλυση, ευχαριστήθηκα πολύ το βιβλίο), θα της συγχωρήσω αυτήν την “κλεψιά”.


6 σχόλια:

  1. Καλησπέρα!!!! Πρώτη φορά στο ιστολογιό σου! Δεν εχω διαβασει κανένα βιβλίο της και θέλω πολυ!! Μου έβαλες ιδέες!
    Φιλια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή σου μέρα, Μαρία. Καλώς ήλθες στο ιστολόγιο λοιπόν !
    Αν σου αρέσουν τα αστυνομικά, θα σου πρότεινα δίχως επιφύλαξη ετούτο εδώ της Λάκμπεργκ (μπορεί να βρεθεί και σε χαμηλή τιμή, επιπλέον!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Θα περιμένω την γνώμη σου, λοιπόν. Ελπίζω να το ευχαριστηθείς :-)

      Διαγραφή
  4. Καιρό έχω να διαβάσω καλό αστυνομικό και μια κι έχω τον "Ιεροκήρυκα"(πώς δεν ξέρω,δεν αγοράζω αστυνομικά) θα σε εμπιστευτώ. Είσαι σταθερός λάτρης του είδους,ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βιβή, χαίρομαι για την εμπιστοσύνη σου και ελπίζω να μην σε απογοητεύσω. Περιμένω τις εντυπώσεις σου [ κι αν τελικά δεν σου αρέσει, μην ντραπείς να εκφράσεις ειλικρινά κι ωμά τη δυσαρέσκειά σου εδώ ;-) ]

      ΥΓ. Ναι, μπορώ να πω ότι έχω αρκετά αστυνομικά στην αναγνωστική μου πορεία…

      Διαγραφή