Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Δωρεάν ψηφιακά βιβλία (free e-books)

 Τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να αναπτύσσεται σημαντικά το φαινόμενο του ψηφιακού βιβλίου. Και πιο συγκεκριμένα, της δωρεάν διανομής του ψηφιακού βιβλίου μέσω του διαδικτύου. Πολλοί, ανερχόμενοι και άγνωστοι ακόμα στο ευρύ κοινό, συγγραφείς μας επιτρέπουν να διαβάσουμε εντελώς δωρεάν τις συγγραφικές τους απόπειρές, μέσω της ιστοσελίδας/ιστολογίου τους. Μόνο με ένα download μπορούμε να έχουμε στον υπολογιστή μας άκρως ενδιαφέροντα αναγνώσματα διαφόρων ειδών.

Προσωπικά, είμαι υπερ αυτής της κίνησης, αλλά ας δούμε μερικές ερωτήσεις που θα έκανε ένας υποθετικός πολέμιός της και τι απαντήσεις θα έδινα εγώ, ώστε να σχηματίσουμε μια πρώτη άποψη.

Ερ. Καλά, αφού είναι άγνωστοι γιατί να τους διαβάσω;

Απ. Γιατί όλοι πριν γίνουν γνωστοί, άγνωστοι ήταν. Από κάπου ξεκινάνε όλοι προτού τους μάθει η βιβλιοφιλική κοινότητα. Δώσε τους μια ευκαιρία - πού ξέρεις, μπορεί και να σε πείσουν.

Ερ. Για να είναι δωρεάν, μάλλον πατάτες θα είναι...

Απ. Αυτή είναι η στιγνή μετάφραση του "ό,τι πληρώνεις παίρνεις", πράγμα που δεν ισχύει πάντα. Θα ίσχυε σε μια ιδεατή κοινωνία, αλλά στην παρούσα δεν ισχύει.
Το ότι είναι δωρεάν είναι επιλογή του συγγραφέα και προφανώς έχει να κάνει με την ευκολότερη προώθηση της γραφής του και των ιδεών του. Όπως και να'χει, εσύ δεν έχεις τίποτα να χάσεις. Διαβάζεις κάτι χωρίς χρηματικό αντίτιμο, σαν μια δοκιμή και χωρίς να είσαι αναγκασμένος να κάνεις αμφίβολης κατάληξης επιλογές στο βιβλιοπωλείο, με κίνδυνο να κλαις τα ευρώ σου.
Οι συγγραφείς, από την άλλη, πάνω σε αυτό δομούν την αυτο-προώθηση και προβολή τους. Ξέρουν ότι δύσκολα κάποιος θα αφιερώσει χρόνο για να διαβάσει έναν άγνωστο, πόσο μάλλον να αγοράσει και βιβλίο του. Έτσι προσπαθούν να προσελκύσουν αναγνώστες (εν δυνάμει αγοραστές, όταν με το καλό καταφέρουν να εκδοθούν σε χάρτινη έκδοση)
Στο κάτω-κάτω μια τακτική του marketing είναι κι αυτή : σου δίνουν το πρώτο κομμάτι δωρεάν και αν σου αρέσει θα πρέπει να πληρώσεις για τα επόμενα.

Ερ. Για να είναι ψηφιακά βιβλία και όχι χάρτινα, πάει να πει ότι δεν αξίζουν και γι'αυτό κανείς δεν τα εκδίδει.

Απ. Αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια. Σαφώς και υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιο βιβλίο απερρίφθη από εκδοτικούς οίκους και για να μην μείνει στο συρτάρι ο συγγραφέας αποφάσισε να το διαδώσει μέσω του διαδικτύου (βέβαια αυτό πολύ δύσκολα θα το παραδεχτεί κάποιος, καθότι αντίκειται στον ανθρώπινο εγωισμό). Όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει και χαμηλότερη ποιότητα γραφής. Σήμερα, οι εκδοτικοί οίκοι εκδίδουν με πολύ περισσότερη φειδώ απ'ό,τι παλαιότερα. Άρα το γεγονός ότι ένα βιβλίο απερρίφθη δεν το κάνει αυτομάτως σκουπίδι, διότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να γνώρισε την απόρριψη (π.χ. δεν ήταν στα top5 που δέχτηκε ο οίκος τη συγκεκριμένη χρονιά, ο συγγραφέας δεν θα "πουλήσει", το είδος συγκεκριμένο είναι κορεσμένο, ή ακόμα και διαφωνία για τους όρους έκδοσης όπως ποσοστά/διανομή/προώθηση).
Υπάρχουν, βέβαια, και οι περιπτώσεις όπου συνειδητά κάποιος διανέμει σε ψηφιακή μορφή το βιβλίο του χωρίς καν να προσπαθήσει να το εκδόσει. Μπορεί να μην τον ενδιαφέρει να μπει στην ψυχοφθόρα διαδικασία μαζικής υποβολής χειρογράφων και πιθανής συλλογής απορρίψεων, μπορεί να ενδιαφέρεται μόνο για ευρεία ανάγνωση - και τι καλύτερο απ’το διαδίκτυο; Ή μπορεί ακόμα να το κάνει κι από οικολογική συνείδηση!

Η πρόσφατη έκρηξη της διανομής δωρεάν e-books μόνο καλό μπορεί να κάνει στα λογοτεχνικά πράγματα. Η δυνατότητα έκφρασης δίνεται πλέον σε πολύ περισσότερους από ό,τι παλαιότερα, χωρίς να χρειάζεται η μεσολάβηση/έγκριση εκδοτικών οίκων. Η ευκαιρία για ανάγνωση, επίσης, δίνεται σε πολύ περισσότερους, καθώς πλέον για πολλούς αποτελεί πολυτέλεια να πληρώσουν το ζητούμενο αντίτιμο για να πάρουν ένα βιβλίο.


Κλείνοντας, θα παραθέσω τους συνδέσμους για μερικά δωρεάν e-books (από το openbook.gr μπορείτε να βρείτε περισσότερα), για νας σας κεντρίσω το ενδιαφέρον και να το ψάξετε περισσότερο :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου