Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Περί λογοτεχνικών διαγωνισμών

Πρόσφατα ανακάλυψα τον θεσμό των διαδικτυακών διαγωνισμών γραφής και κάνοντας μια μικρή έρευνα γύρω απ'το αντικείμενο, ανακάλυψα πως διεξάγονται αρκετοί και για όλα τα γούστα : διήγημα, ποίηση, στιχουργική, άρθρο. Μου φαίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να στρώνεται κάποιος να γράφει, παρά τις καθημερινές υποχρεώσεις, καθότι μπορούν να λειτουργήσουν σαν ένα μέσο πίεσης που δεν σε αφήνει να τεμπελιάσεις ή να αφεθείς στη δικαιολογία που σου προφέρει η ρουτίνα της καθημερινότητας.


Η προθεσμία που τίθεται για την αποστολή των συμμετοχών είναι συνήθως ικανοποιητική (τουλάχιστον δύο μήνες από τη μέρα δημοσίευσης) και το θέμα ποικίλει (κάποιες φορές άπτεται της επικαιρότητας, κάποιες φορές είναι ελεύθερο, κλπ). Ανάλογα με τον διαγωνισμό, οι καλύτερες συμμετοχές εκδίδονται σε συλλογές (διηγημάτων, ποιητικές συλλογές, κτλ) ή δημοσιεύονται σε κάποια ιστοσελίδα/εφημερίδα. Επίσης, κάποιες φορές γίνεται και μια εκδήλωση για την απονομή βραβείων στους νικητές.

Εδώ να επιστήσω την προσοχή, διότι κάποιες φορές απαιτείται καταβολή ενός χρηματικού ποσού (όχι ιδιαίτερα μεγάλου) για τη συμμετοχή, για να καλυφθούν τα έξοδα έκδοσης ή της εκδήλωσης. Προσωπικά είμαι αντίθετος στην συμμετοχή επί πληρωμή, καθότι οι συμμετέχοντες χωρίς να (αποσκοπούν σε κάποιο έπαθλο, γιατί δεν υπάρχει) κοπιάζουν για να στείλουν ένα έργο, το οποίο πιθανώς και να εκδοθεί, μη αποδίδοντάς όμως κανένα ποσοστό επί των εσόδων στους δημιουργούς.
Βέβαια, τα έσοδα αυτά είναι ελάχιστα - για την ελληνική αγορά μιλάμε!- και επιπλέον όλοι σχεδόν οι συμμετέχοντες είναι ερασιτέχνες, με συνέπεια να ενδιαφέρονται για το κέρδος που θα έχουν από την αναφορά του ονόματός τους στους λογοτεχνικούς κύκλους, και όχι για τα ελάχιστα ποσοστά (και ορθώς, λέω εγώ).

Και επειδή όσοι ασχολούνται με τη γραφή ονειρεύονται μια μέρα να εκδώσουν κάτι δικό τους, οι εν λόγω διαγωνισμοί μπορούν να αποτελέσουν μια πρόβα για την επαγγελματική συγγραφή, όσον αφορά την πίεση που πιθανώς να υφίσταται ο επαγγελματίας συγγραφέας. Πίεση από τον εκδότη για προθεσμίες ή την πιεστική (έως και εκβιαστική σε μερικές περιπτώσεις) προτροπή "γράψε κάτι έτσι ή αλλιώς για να είναι πιο εμπορικό/για να ταιριάζει στο ύφος του εκδοτικού οίκου, κλπ.

Προσωπικά, αποφάσισα να προσπαθώ να λαμβάνω μέρος σε όσο περισσότερους τέτοιους διαγωνισμούς μπορώ - εάν φυσικά, μου εμπνέει κάποιο ενδιαφέρον το εκάστοτε θέμα.

Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να ενημερώνεται για τους ενεργούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, από τις ιστοσελίδες 24 γράμματα και αποστακτήριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου