Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

yWriter : Novel writing software

Το σπουδαιότερο όπλο που έχει κάποιος όταν γράφει, είναι η έμπνευση. Άντε, πού και πού, και μία κούπα καφέ - όταν τον παίρνει το ξημέρωμα πάνω απ’το πληκτρολόγιο. Όμως, επειδή πάντα υπάρχει περιθώριο για κάτι καλύτερο, κάπου εδώ επεμβαίνει η τεχνολογία, βάζοντας το μικρό της λιθαράκι στη φαρέτρα του συγγραφέα.
  

Το yWriter είναι ένα πρόγραμμα συγγραφής, το οποίο σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τον συγγραφέα στην, όσο το δυνατό ευκολότερη και αποτελεσματικότερη, οργάνωση της δουλειάς του. Σχεδιάστηκε και διανέμεται δωρεάν από τον προγραμματιστή και συγγραφέα Simon Hayes. Ο ίδιος, στην ιστοσελίδα του, περιγράφει τις τεχνικές δυσκολίες που συναντούσε κατά τη διάρκεια συγγραφής του βιβλίου του (π.χ. αναδιάταξη κεφαλαίων), όταν και χρησιμοποιούσε ένα απλό πρόγραμμα κειμένου. Έτσι, σχεδίασε το yWriter με σκοπό να δώσει λύσεις σε μερικά απλά προβλήματα, που προφανώς απασχολούν οποιονδήποτε προσπαθεί να γράψει.

Επιγραμματικά, κάποιος που χρησιμοποιεί το yWriter, μπορεί :
να οργανώσει το μυθιστόρημά του κατά κεφάλαια (και αυτά να τα διαιρέσει σε επιμέρους σκηνές)
να έχει στη διάθεσή του χρήσιμα στατιστικά στοιχεία, όπως τον αριθμό λέξεων ανά κεφάλαιο/σκηνή, τον αριθμό σκηνών όπου συμμετέχει ο κάθε χαρακτήρας κ.τ.λ.
να αναδιατάσσει εύκολα οποιαδήποτε κεφάλαια ή σκηνές
να κρατά λεπτομερείς σημειώσεις για το βιογραφικό κάθε χαρακτήρα και για κάθε τοποθεσία που αναφέρεται, καθώς και να εισαγάγει σχετικές εικόνες

yWriter storyboard


Το μειονέκτημα που εντόπισα είναι ότι δεν δίνει τη δυνατότητα για εξαγωγή του κειμένου σε word ή pdf, αλλά σε html και wordpad. Επίσης, το μενού μπορεί να μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, αλλά όχι στα ελληνικά.

Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να το κατεβάσει δωρεάν από τη σελίδα του Simon Hayes.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου