Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Alex Ferguson – «Η αυτοβιογραφία μου»


Αρκετό καιρό ήθελα να διαβάσω την αυτοβιογραφία του Sir Alex Ferguson και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, όταν πρόσφατα έτυχε να παραλάβω αυτό το δώρο.


Πριν το διαβάσω, είχα ακούσει ορισμένα (θετικά) σχόλια για το συγκεκριμένο – και όλα κινούνταν γύρω από τον ίδιο άξονα : ότι πρόκειται λιγότερο για ένα ποδοσφαιρικό βιβλίο και  περισσότερο για ένα βιβλίο που απευθύνεται  σε επίδοξους μάνατζερ.
Έχοντας ολοκληρώσει την ανάγνωση, μπορώ να πω ότι η άποψη αυτή είναι αρκετά κοντά στην αλήθεια.


Οι προπονητές στην Αγγλία καλούνται μάνατζερ· και αυτός είναι ένας απολύτως εύστοχος όρος, δεδομένου ότι δεν αναλαμβάνουν μόνο το αγωνιστικό κομμάτι του συλλόγου τους, αλλά έχουν την ευθύνη πολλών περισσότερων τομέων, πέραν του αμιγώς αγωνιστικού. Ως εκ τούτου, η καλή γνώση ποδοσφαιρών θεμάτων, είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από ικανότητες διαχείρισης καταστάσεων και προσωπικοτήτων.

Μία γεύση από την καθημερινότητα του μάνατζερ ενός παγκοσμίου βεληνεκούς συλλόγου επιχειρεί να μας μεταδώσει με την αυτοβιογραφία του ο Σκωτσέζος προπονητής. Δεν αναλώνεται στο να αναλύσει πώς επέλεγε το σύστημα και την ενδεκάδα για τους αγώνες, ούτε για το πώς μελετούσε κάθε αντίπαλο πριν από κάθε ματς. Αντιθέτως, μας εξηγεί ότι η θέση του μάνατζερ μιας εκ των κορυφαίων ομάδων του πλανήτη, δεν συνεπάγεται μόνο λάμψη και χρήμα, αλλά συνοδεύεται από μια διαρκή αβεβαιότητα και από μια ατέρμονη προσπάθεια να κρατηθούν ισορροπίες.


Το κύριο μειονέκτημα ετούτου του βιβλίου είναι η εμφανέστατη έλλειψη δομής. Είναι μεν χωρισμένο σε μικρά κεφάλαια, αλλά μέσα σε καθένα από αυτά υπάρχουν συνεχή και απροειδοποίητα χρονικά «πήγαινε-έλα», με αποτέλεσμα τελικά το κάθε κεφάλαιο να μην εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο θέμα αλλά να πλατειάζει άτακτα και να δυσχεραίνει την προσπάθεια του αναγνώστη να ακολουθήσει – και ειδικά εάν δεν γνωρίζει καλά πρόσωπα και καταστάσεις της  Manchester United.

Επιπλέον, ο λόγος είναι σχετικά πρόχειρος (τείνει να γίνει προφορικός) ενώ και η μετάφραση δεν νομίζω πως είναι επιτυχημένη (σε ορισμένα σημεία μοιάζει να έχει μεταφραστεί αυτολεξεί το πρωτότυπο).

Παρότι δεν μετανιώνω για την ανάγνωσή της αυτοβιογραφίας του Alex Ferguson, εντούτοις δύσκολα θα την πρότεινα σε κάποιον που δεν είναι ένθερμος φίλος της Manchester United ή του βρετανικού ποδοσφαίρου.



Alex Ferguson
Η αυτοβιογραφία μου
εκδ. Παπαδόπουλος
σελ. 459
μτφρ. Μιχάλης Φουντουκίδης



Αν παρουσιαζόταν η ανάγκη να αντιμετωπίσω έναν παίκτη που είχε απόδοση κατώτερη των προσδοκιών μας, του έλεγα : «αυτό ήταν σκουπίδια». Μετά όμως θα συνέχιζα με το «για έναν παίκτη με τις δικές σου ικανότητες». Αυτό ήταν για να τον επαναφέρω μετά το αρχικό πλήγμα. Να επικρίνεις, αλλά να το εξισορροπείς με ενθάρρυνση. «Γιατί το κάνεις αυτό; Είσαι καλύτερος από αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου